- Eigen hoogwaardige productie
- Gratis verzending
- Gratis B12 vitaminetest
Vitamine B12: injectie of tablet?
In Nederland hebben naar schatting meer dan een miljoen mensen een tekort aan B12. Dit kan lang onopgemerkt blijven en veel klachten veroorzaken. De oorzaak kan worden gevonden in het niet eten van dierlijke producten, een eenzijdig voedingspatroon, het gebruik van medicatie of problemen met de opname van B12 in het lichaam. Wanneer er een deficiëntie geconstateerd wordt zijn injecties in de meeste gevallen eerste keus. Maar is dit wel noodzakelijk of kan een b12 deficiëntie ook worden aangevuld met een goed gedoseerde tablet?
De rol van vitamine B12
Vitamine B12 is een belangrijke vitamine en speelt een grote rol in tal van processen in het lichaam. Deze vitamine kan alleen via de voeding worden ingenomen en bij bijvoorbeeld eenzijdige voeding, vegetarisch of veganistisch dieet of een grote vraag van het lichaam te weinig binnenkomen. Zo kunnen klachten ontstaan. Ook is het gebruik van medicatie voor bijvoorbeeld maagklachten of problemen met de opname van B12 een van de oorzaken van een deficiëntie.
Vitamine B12 is voor heel veel biologische processen van belang. B12 is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen, zoals rode bloedcellen, het bevordert de energiestofwisseling en activeert de natuurlijke energie in het lichaam. Verder ondersteunt vitamine B12 het immuunsysteem en helpt het vermoeidheid te verminderen. B12 is goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestatie, de gemoedstoestand en draagt bij aan een goede geestelijke balans en de aanmaak van zenuwcellen.
B12 Bloedonderzoek: hoeveelheid B12 in het bloed
Met een bloedtest kan worden opgespoord of er voldoende B12 in het bloed aanwezig is. Dit geeft overigens niet altijd goed weer hoeveel en hoe goed de vitamine B12 in de cellen functioneert, maar wel of de vitamine B12 voldoende vanuit de voeding wordt opgenomen. Wanneer dit niet het geval is, dan kan extra B12 nodig zijn. Vaak is dit te merken aan klachten die zich uiten op het werkgebied van deze vitamine.
Wanneer B12 injecties versus B12 tabletten
Waarom injecties of tabletten onder de tong?
Een gebrek aan vitamine B12 kan worden aangepakt met injecties of via sublinguale tabletten. Sublinguale toediening betekent onder de tong. De tablet wordt onder de tong gelegd en lost daar op. Bij injecties wordt vaak de B12 in een spier geïnjecteerd, meestal de bilspier door zijn grote oppervlakte, waarbij de B12 langzaam het lichaam inlekt. De meest voorkomende B12-injectievormen zijn hydroxycobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine.
Wat is het verschil tussen vitamine B12 injecties/prikken en tabletten?
Een injectie moet in Nederland via een arts voorgeschreven worden omdat er een receptplicht is. De apotheek levert de injectie uit en deze kan door een arts of verpleegkundige gezet worden.
Het grootste voordeel van een injectie is dat er een hele hoge dosering in één keer in het lichaam wordt gebracht. Gaat de opname vanuit de voeding minder goed, dan kan met een injectie voor weken aan B12 ingespoten worden.
B12 injectie alternatieven
Er zijn nu ook sublinguale tabletten op de markt die met nieuwe technologie zo ontwikkeld zijn dat ze een injectie in veel gevallen kunnen vervangen. Deze tabletten zijn speciaal gemaakt om onder de tong door het slijmvlies opgenomen te worden en zo via het bloed de verschillende weefsels te bereiken. De verschillende vormen van B12 in deze tablet zijn: cyanocobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine. De laatste twee kunnen ook hoog gedoseerd worden. Dankzij deze nieuwste technologie, die slechts bij enkele tabletten beschikbaar is, is het mogelijk om combinaties van verschillende vormen B12 met bijbehorende ondersteunende vitamines in één tablet samen te stellen.
Zo kan er een vitamine B12 combi met foliumzuur gebruikt worden. Deze vitamines hebben een belangrijke synergie. De injecties, daarentegen, bevatten slechts één enkele vorm. Het nadeel van een tablet ten opzichte van een injectie is dat het een kortere afgifte heeft. Hierdoor zal een regelmatige suppletie meer bij een tablet nodig zijn dan bij een injectie.
De 2 actieve vormen, adenosylcobalamine en methylcobalamine, zijn direct actief en kunnen op een veilige manier in tabletten heel hoog gedoseerd worden. Zo hoog dat ze het niveau van een maandelijkse injectie halen en de trip naar de huisarts uitgespaard kan worden.
Wanneer merk ik resultaat bij B12 injecties?
Vitamine B12 injecties zijn enkel verkrijgbaar via de huisarts. Vitamine B12 injecties werken niet altijd goed. Vaak is er dan sprake van een gebrek aan folaat of andere vitaminen die vitamine B12 nodig heeft om zijn functies uit te voeren. Merk je dat de vitamine B12 injectie niet goed werkt? Neem dan naast de injectie ook een vitamine b12 tablet met folaat en vitamine b6. Je kunt normaal gesproken bij lichte klachten al na enkele dagen gebruik van een injectie resultaat voelen. Als er echter al langere tijd aanzienlijke problemen zijn dan kan het langer duren voordat je het effect van de B12-injectie merkt. Als je binnen een maand nog geen resultaat hebt ga dan terug naar de dokter.
Hoe snel werken de vitamine B12 tabletten?
De smelttabletten van B12.nl zorgen ervoor dat de vitamine B12 geleidelijk en meteen door het lichaam wordt opgenomen. Hoe snel mensen met een vitamine B12 tekort over het algemeen verbetering zien bij vitamine B12 supplementen kun je lezen op de website van Stichting Vitamine B12 Tekort. Let op, dit is een onderzoek over B12 supplementen in het algemeen en dus niet een onderzoek over de supplementen van B12.nl.
Wat is hydroxocobalamine?
Hydroxocobalamine is een vorm van vitamine B12 die vaak in injecties gebruikt wordt omdat deze in water oplosbaar is. Bij het injecteren van vitamine B12 heb je een opgeloste vorm nodig om ervoor te zorgen dat dit tijdens het injecteren zonder al te veel pijn verspreid in de spier (ook wel intramusculair injecteren genoemd).
Zijn hydroxocobalamine injecties of ampullen effectief?
Hydroxocobalamine ampullen of tabletten zijn eigenlijk afgeleid van de injecties en werken minder goed dan tabletten met de actieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine.